Een website die langzaam laadt heeft direct consequenties voor je conversie. Iedere seconden te lang, heeft direct effect op je bounce ratio, oftewel het aantal bezoekers dat je website direct weer verlaat, mobiele gebruikers haken snelst af. Daarnaast ziet Google een lage snelheid een reden om je lager te ranken. Doodzonde voor al je harde werk in het voortraject om de gewenste doelgroep op je website te laten landen. Geen nood, de meeste zaken zijn goed op te lossen en te optimaliseren.
We leggen je uit in deze blog waar je al rekening mee kunt houden met bestaande websites. Als je van plan bent met een nieuwe website te realiseren, zijn dit zaken die je direct goed in het proces wilt meenemen.
De belangrijke tips
1. Afbeeldingen
In veel gevallen worden afbeelden te groot in het CMS geladen. Als deze niet zijn gecomprimeerd, is er een grote kans dat het te lang duurt voor deze afbeeldingen worden ingeladen. Een handige techniek om toe te passen is bijvoorbeeld WebP. Deze techniek ontworpen door google heeft als doel om de grootte van afbeeldingen te verkleinen en tegelijkertijd de beeldkwaliteit te behouden. Je zult merken dat dit direct een positieve impact heeft op je performance.
2. Lazy loads
Indien je aardig wat foto’s op je website hebt staan, is het raadzaam om Lazy Load in te schakelen. Direct bij het openen van de pagina, ziet de bezoeker de eerste foto in beeld, op de achtergrond worden de overige beelden al geladen en zijn daarna direct beschikbaar als de bezoeker door de pagina’s scrollt.
3. Videobestanden
Hou er rekening mee dat je video’s of audiobestanden nooit direct uploadt op je website. Je website zal hierdoor ongetwijfeld een stuk trager van worden. Video’s via Youtube of Vimeo, zul je moeten embedden, dit geldt eveneens voor audiobestanden.
4. Caching
Iedere keer als je een website bezoekt download je in feite de bestanden van de desbetreffende website. Door caching toe te passen zorg je ervoor dat de bestanden bij de bezoeker in de cache worden opgeslagen en niet steeds opnieuw geladen hoeft te worden. Dit maakt je website voor de terugkerende gebruiker zeker sneller.
5. CDN’s
Als je website in meerdere landen bezocht wordt, kan het voorkomen dat de snelheid per regio verschilt. Met een CDN-netwerk ben je ervan verzekerd door een netwerk van servers over de hele wereld dat overal nagenoeg dezelfde performance wordt gerealiseerd.
6. Welke Plugins heb je echt nodig?
In veel gevallen zorgen externe plugins dat je website extra laadtijd nodig heeft en minder goed scoort op de performance. Kijk goed welke plugins je echt nodig hebt en die je niet gebruikt, vooral verwijderen. Veel plugins zijn uiteraard erg handig om toe te voegen, maar gelijktijdig ben je qua performance ook direct afhankelijk van derden. Developers werken het liefst met zo min mogelijk plugins en bouwen de veel voorkomende oplossingen liever zelf. Zo kunnen ze een goede performance garanderen.
7. Compact houden van code
Door code zo compact en klein mogelijk te houden zorg je ervoor dat de uiteindelijke bestandsgrootte van je website kleiner wordt en dat zorgt voor een snellere laadtijd.
Maarten NOG een toevoeging, tip hoe je dit doet?
De bovenstaande tips zijn vooral handig als je zelf de website beheerd en enige mate van technische kennis hebt. Uiteraard zijn er nog veel meer technische optimalisaties mogelijk, maar daar zul je wel een doorgewinterde developer voor moeten laten aanhaken